T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / AKPINAR - Akpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi


Çocuk Gelişim Bölümünü tanıyalım

Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psiko-motor,zihinsel,dil, sosyal ve duygusal), plan yapan,uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır

Çocuk gelişimi bölümü iki alandan oluşur.

-Erken çocukluk bölümü

-Özel eğitim bölümü

ÇALIŞMA ALANLARI

MEB' e bağlı anaokulu ve kreşlerde

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk sağlığı  sağlam çocuğun fiziki ve ruhsal gelişimini incelemesinde danışman,

Çocuk hastaneleri

Kız Meslek Liseleri

Televizyon, radyo çocuk programları yapımcısı

Çocuk kitapları vb. materyal hazırlamada kitle haberleşme danışmanı

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri

Bu Bölümü Kimler Seçebilir? Özellikleri Neler Olmalıdır?

1) Çocukları sevmeli, onlarla birlikte olmaktan mutluluk duymalı,

2) Sabırlı, dikkatli, güler yüzlü, adil, mantıklı davranışlara sahip olmalı,

3) İyi bir gözlemci olmalı, çocukları iyi tanımalı, onların ihtiyaçlarını bilmeli,

4) İkna edici özelliği olmalı,

5) Konuşması düzgün, pratik, enerjik ve el becerileri iyi olmalıdır.

6) Yaratıcılık yeteneği gelişmiş, sorumluluk sahibi kişiler olmalıdır. 

 

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANININ MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ


Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psiko-motor, zihinsel,dil, sosyal ve duygusal) plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, ocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alanıdır. 
Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile Resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi okul öncesi eğitim kurumlarında ve çocuk kulüplerinde çalışabilirler. Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim ) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle alan hızla gelişmiş, bu da okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebi artırmıştır. Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.  

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: - Okul Öncesi Öğretmenliği
- Özel Eğitimde Öğretmen Yardımcılığı

 Okul Öncesi Öğretmenliği

Tanımı 
0-6 yaş çocuklarının tüm gelişim alanlarını ve özelliklerini tanıyan, plan ve uygulama yapma, yaparak ve yaşayarak öğrenme, meslekî alanda araç - gereç kullanma konusunda yeterli; insan ilişkileri ve iletişim, problem çözme, çocukları tanıma teknikleri, organizasyon yapma bilgi ve becerisine sahip, teknolojik gelişmeleri izleme, çocuk hastalıkları ve sağlığı konusunda bilgili, özel eğitim gerektiren çocukların bakım ve eğitimine yardımcı olma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri •Plan yapmak, uygulamak . •Mesleğiyle ilgili programlama yapma. •Fiziksel ortamın güvenliğini sağlamak. •Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak. •Öz bakım becerilerini geliştirmek. •İnsan ilişkileri ve becerilerini geliştirmek. •Sosyal gelişimi desteklemek . •Bilişsel gelişimi desteklemek. •Psiko-motor gelişimi desteklemek. •Türkçe dil gelişimine yardımcı olan etkinlikler hazırlamak. •Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak. •Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların gelişimine yardımcı olmak. •Çocuğun cinsel kimliğini tanımasına destek olmak. •Animasyon çalışmalarını yapmak ve rehberlik etmek. •Organizasyon yapmak. ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ    Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı; farklı yaş gruplarındaki çocuklara bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması ile ilgilenir. Çocukların fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini desteklemeyi amaçlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi gerektiren bu alanda özel eğitime muhtaç çocukların gelişimleriyle ilgili çalışmalar da yapılır. Çocuk gelişimi ve eğitimi; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik ve sanat etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerin uygulanmasını içeren keyifli bir alandır. 

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Okul öncesi eğitim kurumların da öğretmen yardımcısı olmak isteyenlerin; alan bilgisine sahip görme, işitme problemi olmayan Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, araştırıcı, gelişime açık, iletişimbecerisine sahip, ekip çalışmasına uygun, hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik, problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olması gerekir.  

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı çalışmalarını hem kapalı hem de açık alanda yapar. Öğretmen yardımcısı görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği ve eş güdüm hâlinde olur. Çocukları seven, sabırlı ve yaratıcı kişiler bu meslekte mutlu olurlar. 

Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakım evlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir. Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar. Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarında kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.   

 EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler. İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilirler.   

MEZUNİYET SONRASI

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikler dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;     1. Erken çocukluk eğitim kurumlarında,     2. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.   ÜNİVERSİTE YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER    Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.     1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.     2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Çocuk Gelişimi ve Eğitim alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2013 - Güncelleme: 25.12.2020 23:19 - Görüntülenme: 11660
  Beğen | 0  kişi beğendi